úterý 15. prosince 2009

19 Slunce

Tarotový list XIX Slunce (Velká arkána) má charakteristiky:
Tradiční výklad
+ Veselost, vnější úspěch, vitalita, síla, živost, radost, pochopení, teplo, láska, růst, sláva.
- Sebestřednost, udavačství, egoismus, násilnost, vynucená veselost.

Kvalita
Vitalita, radost ze života, aktivita, dětská prostota, smysl pro krásu

CílŽivot, teplo, růst

Stín
Oslnění, sežehnutí, vysušení. Spalující, život ohrožující slunce v poušti.


Syntéza - výklad I.

* Protiklad Měsíce * V psychologii "přirozené dítě", žije jen tak, je zvídavé, nechce žádné ocenění, dostatečná je zábava z jeho hry * Spojeno s měkkostí a uvolněností * Za krunýřem osobnosti je přirozené dítě, v něm emoce * Neuvědomovaný soulad s pravým Já - když dítě následuje své potřeby, neuvědomuje si, co dělá *


Syntéza - výklad II.

Slunce symbolizuje naši životní vitalitu, odvahu a důvěru. Na rovině, která je v popředí, znamená spontánní veselost a nebržděnou extraverzi (oslnění). Její hluboká kvalita je ale neomezeně plynoucí životní energie, neustále omlazující síla.
Užívat si sluneční stránky života. Optimistická, činorodá, aktivní fáze. Těšit se ze svého života, cítit se mladý, prožívat dobrosrdečnost, velkorysost.


Syntéza - výklad III.

Základním tématem je tvoření nové energie, překonání nepřízně osudu, arkánum úspěchu, symbolizuje štěstí. Dále znamená rovnováhu, přátelskou spolupráci v až vynikajících vztazích, jakož i sdílení vzájemné lásky. Štěstí je teď a tady a my se z něho máme právem radovat.

Varuje před nezdravou pýchou, marnotratností a arogancí, jakož i před přehnanou sebedůvěrou. Za předpokladu, že se jim vyhneme, budeme mít dostatek energie a sílu k naplnění tužeb. Naproti tomu uplatňování extrémů, obzvláště pokud se jedná o majetnické rysy v naší povaze, povede v našem životě k nepřátelství a k rozkolům.