úterý 10. listopadu 2009

Film: Láska na druhý pohled

Listopad 2009, multikino

Mladý muž Ryan ztratil při autonehodě manželku. Ze ztráty se vypisoval přípravou manuálu "jak se vyrovnat se ztrátou". Kniha se stala bestsellerem a Ryan se účastní na toto téma promoakcí a vede workshopy. Zájem veřejnosti je veliký. Při jedné z promoakcí, v městě, kde žijí rodiče manželky, se seznámí s mladou svobodnou květinářkou (J. Aniston). Květinářka ho postupně přiměje přiznat (si) vinu.

Představitel hlavní role je přesvědčivý, J. Aniston v hlavní ženské roli taky dobrá - prostě taková, jaká čekáme, že bude - roztržitá Rachel z Přátel je pořád vidět.

Děj je až do 2/3 filmu dobře rozehraný. Máme před sebou ukázku masového nadšeného vymývání mozků. Divák napjatě čeká, kdy dojde k odhalení manipulace a ke katarzi - jenomže se nedočká. Místo toho je mu v závěru předvedeno plácání po zádech za hromadného potlesku, scéna, která film definitivně pohřbí, a publikum, které očekávalo důsledné odhalení celé lži (nejen vrcholku ledovce), se naštve a odchází z kina okamžitě s prvními titulky.

Autentická reakce diváka: "To je hrozný, jak z takovýho tématu jako je manipulace s lidma, udělaj Američani takovou s...."