pátek 6. srpna 2010

Film: Single Man

Kino Mat, srpen 2010

Film provází dnem profesora George Falconera (Colin Firth), v němž je rozhodnut skoncovat se životem. George je homosexuál, který přišel při autonehodě o životního partnera, a s jeho smrtí se nevyrovnal.

Film je to mimořádný. Je jiný než bývá zvykem, není příliš popisný, den plánované sebevraždy je podán spíš jak sled obrazů - scén s lidmi z jeho okolí, kdy vlivem shod okolností k samotné sebevraždě nedojde, ačkoli závěr je tragický. Je to jemný film vyvolávající něhu a možná i slzy. Film o pocitech tehdy zneviditelňující se menšiny - z ní plynoucí osamělosti. O síle vnitřního strachu, o síle ztráty, která podkope chuť do života a potřebě to trápení skoncovat. A když se zázrakem situace obrátí, přijde smrt odjinud.

Colin Firth podal úžasný výkon s kouzelně rozněžňujícím vlivem na diváky. Málokdo to u takto orientovaného filmu dopředu čeká, je to příjemné překvapení. Možná jsou pozitivní dojmy z filmu dány i tím, že ze vztahů, resp. z mezilidské komunikace ukazuje jen to hezké - nejsou zde žádné konflikty - a nechybějí, naopak je uklidňující se dívat, že to jde i bez nich. A ten pocit přetrvá i po skončení titulků.