pátek 30. října 2009

Film: Duše Paula Giamattiho

Říjen 2009, kino na Letné

Americký herec Paul Giamatti právě zkouší Čechovova Strýčka Váňu. Role násobí jeho momentální nepohodlné duševní rozpoložení. Duševním úzkostem se chce vyhnout novou cestou, na základě inzerátu v časopisu se odevzdá do rukou společnosti, která se zabývá výdělečnou úschovou duší :-)

Film je jednoznačně mimořádný a není pro "většinového diváka" (ani divačku). Hrdina není ani selfmade man, ani sexy, ani nic jiného... Obrýlený depresivní neurotik, jehož mládí už dávno odvál čas.... koho to může připomínat? Bingo, Woody Allena...! Podobnost je sice jen volná, ale jasně tu je - jestli máš upřímně rád Allena v jeho filmech (ale opravdu upřímně, ne, že se jeho jménem jen občas blýskneš před svými sofistikovanými přáteli), tak se ti tenhle film bude líbit! Milovníci depresivních a jinak neuroticky postižených hlavních postav si skutečně přijdou ve filmu na své. V případě tohoto filmu však jde hlavně o zobrazení období, kdy si člověk prochází obdobím existenciální krize.

Paul se samozřejmě chytne první příležitosti, která mu dá příslib, že by se svých potíží mohl rychle zbavit, a na speciální (tvůrci filmu zdařile futuristické) klinice si nechá duši "zhmotnit" (jak, to neprozradím, ať z filmu něco máte) a uskladnit. Nutně musí následovat její ztráta a zoufalá Paulova snaha dostat svou duši zpět, což se mu nakonec...
Ve filmu je použit kontrast Ameriky a Ruska, bohužel pro film je zbytečně nadhodnocen rozdíl (moderní a drahé americké interiéry kontra zásadně neestetické záběry z Ruska: oprýskaný špinavý interiér továrny, zima a špinavý sníh). My to tak trochu víme, takže nám to tvůrci nemusí tak polopaticky servírovat.

Diváka se zálibou v psychologii potěší rozhovor Paula s psychologem na klinice, který Paulovi názorně předvede, jak si svá omezení děláme sami na obrázku slona, přivázaného řetězem. Doktor říká: Když je slon malý a má málo síly, přiváže se na řetěz s kolíkem v zemi. Když slon dospěje a měl by sílu kolík vytrhnout, ani ho to nenapadne, a proto to neudělá...odmala je přesvědčen o tom, že to nejde.

A co na to diváci?
Ta troška diváků, která se v kině sešla, se bavila dobře, občas (asi 3x) se situacím na plátně i zasmáli. Šlo však evidentně o diváky, kteří si až tak moc nelibují ve "většinových" filmech...

A co říct závěrem? Sugesce může zafungovat, a její síla je obrovská, problém však nastane, když tomu nesmyslu přestanete věřit :-)