sobota 19. prosince 2009

13 Smrt

Tarotová karta XIII Smrt (Velká arkána) má tyto charakteristiky:

Tradiční výklad
+ Zničení s následnou proměnou a obnovou. Konec jedné fáze, pocitu atd., muset se vzdát zvyklostí.
- Setrvalý stav, ubývající vitální síly, strach, panika.

Kvalita
Velké opouštění

Cíl
Vytvořit místo pro něco nového


Syntéza - výklad I.

* Arkánum důležité pro kvalitu života * Když chceme opustit starou roli, musíme "zemřít" - myšleno zemřít starým hodnotám, aby se narodily nové * Smrt jako konec fáze nějakého období nebo procesu, + obnovení * Není to jen destrukce, což na kartě symbolizují postavičky vyrůstající ze země * Nebýt smrti, ulpívali bychom - pro kvalitu života je nutné pustit některé věci *


Syntéza - výklad II.

V průběhu našeho života se nám stává mnoho malých smrtí. Právě vždy, když se musíme vzdát něčeho, co jsme měli rádi a co jsme důvěrně znali, když se musíme rozloučit. Ale právě když karta Smrti naznačuje konec věčného (třeba vztahového) dramatu nebo konec cyklu stále se opakujících způsobů chování, je ve vší jasnosti zřetelné její osvobozující působení. Prožitky ztráty pod touto kartou však mohou být velmi bolestivé.

Symbol všech skutečností které mají něco společného s ukončením, vzdáním, loučením a nutností opustit. (Osvobozující) konec vztahů, výpověď/ztráta pracovního místa nebo bytu, vzdání se zvyků. Všechny prožitky ztráty jako nechtěné rozchody, okradení atd.


Syntéza - výklad III.

Nevyhnutelná přeměna vědomí, nutnost vnitřně se proměnit, umět se přitom i něčeho zříci před novými začátky. Touto kartou je dána úžasná síla vývoje našich záležitostí, a to se skutečným pohybem kupředu - přitom však budou narušeny některé naše iluze.

Smysl karty XIII Smrt je tedy ten, že jedna fáze našeho života končí, zatímco ta druhá naopak začíná. Vyzývá nás, abychom nechali svoji minulost za sebou a soustředili se na nové, nadcházející začátky. Změna přitom bývá ve smyslu zlepšení.

Tento tarotový list Velkých arkán též často znamená, že věc, na kterou myslíme, je již vyřešena. Dále znamená dokončení plánů - říká, že současné záležitosti či plány budou brzy vyřešeny a realizovány. Změna, mimo svoji náhlost, zde většinou bývá i zcela nechtěná. Jejím projevem v krajním případě může být i ztráta zaměstnání, společenského postavení, konec vztahu.

Arkánum naznačuje možnost potkání a poznání nového partnera, do něhož se náhle zamilujeme. Tento náhlý vliv přinese do našeho života jak nové související prožitky, tak především nové zkušenosti.