neděle 11. listopadu 2012

Film: Skyfall

Multikino, listopad 2012

Po úvodních akčních scénách, kdy se Bond snaží dostihnout protivníka na motorce na střechách arabského bazaru, a potom na střeše vagonu jedoucího vlaku, než je (do té doby neškrábnut) zlikvidován vlastní posilou, jsem se obávala, že v duchu těchto akcí se bude odehrávat celý film.

Naštěstí potom těchto akcí hodně ubyde, a rozvine se příběh. Příběh, kde hlavním protivníkem bude bývalý agent z vlastních řad, nad nímž kdysi šéfka zlomila hůl výměnou za jiné agenty. Vytrpěl si svoje, takže pro rafinovanou pomstu "matce" motiv jako hrom.

S Bondem se pak v honbě za nepřítelem podívá divák přes půl světa - Šanghaj, Macao, Skotsko. Pěkné jsou scény z asijského kasina, a proti tomu postavené scény z opuštěného skotského venkovského sídla. Filmaři velmi pěkně vizuelně vystihli náladu míst: v kasinu to dýchá luxusem, ovšem s nezbytnými východoasijskými doplňky interiérů. Nebo Skyfall, Bondovo sídlo z dětství, kam doveze ukrýt šéfku ve starém bonďáckém střílecím superauťáku. Opuštěné sídlo vyzařuje tajemno, důstojnost, uprostřed nevlídného prosředí mlhou zahalených vřesovišť, kde věrohodně nebe padá... Naopak starý auťák z filmů z šedesátých let osvěžuje atmosféru a diváci na něj velmi pozitivně reagují. Je tak pěkně nastíněn "návrat ke kořenům".

Bohužel film šetří "živočišnými" scénami, jediná nadějná ve sprše končí pouhou líbačkou, to mě trošku zamrzelo :-).

Je to taková polopohádka, o které se z ani se nedá říct, že by byla pro dospělé, naopak - asi se počítá, že na film budou chodit rodiče s dětmi. Jen je v té polopohádce trochu dost mrtvejch (to je však jen decentně naznačeno), navíc jsou především na té druhé straně, takže v případě tohoto filmu zabíjení asi s nikým nepohne.

Když to shrnu: Je to povedený :-)