úterý 6. listopadu 2012

Film: Druhá šance

Film Druhá šance (USA, 2012) s Meryl Streep a Tommy Lee Jonesem je dobrou sondou do uhasínajícího manželského vztahu.

Kay (M. Streep) se po 30ti letém manželství s Arnoldem (T.L.J.) cíti v tomto vztahu oprávněně poněkud opomíjená, zatímco Arnold je se stavem věcí spokojen. Kay plní funkci klasické manželky, která vaří večeře, připravuje snídaně, uklízí, chodí do práce - a pro manžela se stala něčím, co připomíná kus domácího inventáře, který, pokud dobře funguje, není třeba brát ani na vědomi.  Má-li takový kus inventáře narozeniny, vhodným dárkem je třeba bojler.

Kay deptá zvyšující se nedostatek sdílnosti a intimity ve vztahu. Rozhodne se o ně bojovat. Přihlásí pár k manželskému poradci doktoru Feldovi (Steve Carell). Kay do toho dává vše: manželská poradna je v jiném státě, na úhradu pobytu a použije veškeré své úspory. Reakce Arnolda je samozřejmě typická: nikam jet nechce, manželství je v pořádku, nikdo mu  nebude dávat rady, nikomu se nebude svěřovat. V tomto duchu se pak táhne začátek pobytu a konzultací. Jsou to výborné scény, výborně napsané, výborně zahrané, a to všemi třemi aktéry. Všichni jsou velmi přesvědčiví ve svých úlohách, ale zmínit musím S. Carella v roli psychologa, který zvládl herecky docela obtížné situace, kdy musel páru klást otázky hodně na tělo, a přitom se nedostal do mentorské, anebo odtažitě vědecké polohy. Zrovna tak Tommy Lee Jones ve své roli odmítavého, načuřeného chlapa. O M. Streep se ví, že zahraje všechno, takže u ní to až tak nepřekvapí.

Film má kvalitu velmi autentické výpovědi, kdy do poslední chvíle divák neví, jak to vlastně s párem dopadne. A nejlíp udělá ten, kdo s úderem titulků odejde - neboť scéna, která jde do titulků, shodí celý předchozí vystavěný dojem a udělá z toho limonádu. No - prostě Amerika, musíme to tak brát, a nenechme se tím odradit od záměru podívat se na velmi dobrý film.

A co na to ostatní diváci? "Je vidět, že stačej 3 herci, aby se dal natočit dobrej film. Když je dobrej scénář".


P.S. Psychologovi dr. Feldovi dali garderobiéři super styl formálně odlehčených obleků, se kterým perfektně ladily ty jeho pletené kravaty. Ty se jim fakt povedly.