pátek 30. dubna 2010

Film: Muži, co zírají na kozy

multikino, duben 2010

JO, tak tohle bylo dobrý :-) Komedie, parodie a blbost (v dobrým slova smyslu). Mírumilovná amícká jednotka bojující silou ducha...

Implantovat do prostředí vojenské jednotky paranormální jevy, výcvik v duchu hippies a duchovno - tak tohle někoho napadlo spojit geniálně. Některé věci se totiž (asi ze zvyku) berou hodně vážně -někdo si zakládá na duchovnu, invaze do Iráku nám taky nebyla z ironického pohledu moc často předložená. A přesně tyhle stereotypy tvůrci v komedii o mírumilovné armádě boří.

Je to dobrý film pro ty, co uměj nebrat všechno příšerně vážně, ale teda včetně sebe.

P.S.: Závěr jako v americkém filmu samozřejmě nechybí :-)

pondělí 5. dubna 2010

Výstava Zdeněk Sýkora 90

Městská knihovna v Praze




Navštívila jsem výstavu v MK, připravenou k výročí 90-tin výtvarníka Zdeňka Sýkory. Koukla jsem předem na internet, takže jsem dopředu věděla, že výstava mě nemůže zklamat, a těšila jsem se na ni.

Výsledek mě ale fakt nadchnul. Na své si přijdou jak milovníci živých barev (jako já),

tak ti, co upřednostňují méně barevné, ale přesto kontrastní kombinace:


Výstava kombinuje poměrně bohatý výběr z abstraktního díla. Nechci se tu pouštět do obsáhlého popisu vzniku obrazů, mozaiek a dalšího, ale za zmínku stojí, že umělec vyhledával jak moment náhody, tak používal matematické modely, a že výstava dokumentuje i tento relativně zajímavý, velmi pregnantní, způsob vzniku děl. Poměrně překvapivé pak pro mě bylo, že oba způsoby umělce dovedly ke stejnému výsledku: Jsou jím vždy vyvážené, zharmonizované, pulsující artefakty, ze kterých úplně sálá životnost, a ty pro mě mistrovské jsou pro mě právě proto nesmírně SEXY.
A SEXY je výrazem, který dle mého názoru nejlépe charakterizuje celou výstavu.

Zdrojem použitých obrázků je internet.